200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Inkontinenca Urinska inkontinenca – težava, s katero se soočajo mnogi
Inkontinenca

Urinska inkontinenca – težava, s katero se soočajo mnogi

Urinska inkontinenca kot posledica oslabljenega mehurja je tegoba mnogih Slovenk in Slovencev, starejših od 40 let. Gre za stanje, pri katerem izgubljamo nadzor nad odvajanjem urina, zato predstavlja zdravstveno, socialno, higiensko in psihološko težavo. Urinska inkontinenca se lahko pojavi ne glede na starost ali spol. Povezana je z občutkom sramu in zmanjšane samozavesti. Prizadeti se pogosto izogibajo druženju in brez posveta s strokovnjaki posežejo po neprimernih pripomočkih, ki ne nudijo popolne in zadostne zaščite.

Zakaj pride do urinske inkontinence?

Vzrokov je več vrst, eden od njih je oslabljeno delovanje mišic medeničnega dna. Ker jih lahko okrepimo tako kot vsako drugo mišico na telesu, je prav, da jim namenimo več pozornosti. Mišice medeničnega dna sestavlja 14 mišic, ki dobro delujejo le, če so usklajene med seboj. Ker zapirajo medenični izhod, je ena od njihovih funkcij tudi zadrževanje urina in blata. Ker teh mišic ne vidimo, se jih zavemo šele takrat, ko prenehajo opravljati svoje funkcije. S tem je najpogosteje povezana urinska inkontinenca, torej uhajanje urina brez naše volje. Poznamo več vrst urinske inkontinence.

Stresna urinska inkontinenca

Osnovni vzrok za pojav stresne urinske inkontinence so oslabljene mišice medeničnega dna in s tem oslabljen zaporni mehanizem vratu sečnega mehurja. Mišice lahko izgubijo svojo moč zaradi nosečnosti in poroda, hormonskih sprememb, neaktivnosti, prekomerne telesne teže, kroničnega zaprtja, določenih operativnih posegov, pljučnih obolenj, ki vodijo v kašelj, in nepravilnega dvigovanja bremen.

V začetnih stopnjah se stresna urinska inkontinenca najpogosteje izrazi ob teku, kašljanju in smejanju, v težjih oblikah pa že ob spremembi položaja in hoji po ravnem. V veliki meri si lahko pomagamo sami z vajami za krepitev mišic medeničnega dna, z zdravim načinom življenja, ustrezno vadbo in s predlogami za zaščito pri inkontinenci.

Urgentna urinska inkontinenca

Urgentno urinsko inkontinenco opredeljujemo kot nenadno nehoteno uhajanje urina, ki se pojavi po predhodni hudi potrebi po uriniranju. Ob tem se izprazni celotna vsebina mehurja. Vzrok je prekomerno aktiven sečni mehur, ki je posledica vnetja, tumorja na mehurju ali nevroloških obolenj, kot so multipla skleroza, stanje po možganski kapi ali okvare hrbtenjače. Pogosto pa je vzrok za to vrsto urinske inkontinence nepojasnjen.

Mešana urinska inkontinenca

Ta je opredeljena kot kombinacija stresne in urgentne urinske inkontinence.

Pretočna urinska inkontinenca

Je uhajanje urina po kapljicah zaradi preveč polnega mehurja. Najpogostejši vzrok je zapora na poti urina do izhoda, kot na primer povečana prostata pri moških.

Z izbiro in uporabo pravih pripomočkov za inkontinenco se lahko kakovost vašega življenja močno izboljša. Z uporabo pripomočkov za inkontinenco HARTMANN ste lahko prepričani, da uporabljajo visokokakovostne pripomočke za enkratno uporabo, ki so prilagojeni uporabnikom in njihovim individualnim potrebam. Izdelki zagotavljajo zaščito pred iztekanjem in vzdržujejo občutek suhosti, zaščito kože pred razdraženjem, visoko udobje nošenja,  preprečujejo razvoj neprijetnega vonja in so enostavni za uporabo.

Na voljo sta vam liniji univerzalnih predlog za inkontinenco in hlačk MoliCare® Pad ter MoliCare® Premium, vsaka oblikovana in prilagojena ženski in moški anatomiji – MoliCare® Premium MEN PAD in MEN PANTS za moške ter MoliCare® Premium LADY PAD in LADY PANTS za ženske. Vsi izdelki pa so opremljeni tudi s kapljičnim sistemom za lažje razlikovanje vpojnosti izdelkov.

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.