MoliCare Premium lady pad 0,5 kapljice

Anatomsko oblikovane predloge, ki nudijo diskretnost in udobje.

MoliCare Premium Mobile 6 kapljic M

Udobne in diskretne, poleg tega omogočajo enostavno namestitev in menjavo.

MoliCare Skin Čistilna pena

Za hitro in nežno čiščenje genitalnega in perinealnega predela.

Thermoval baby

Brezvočni, brezkontaktni termometer.

Thermoval kids flex

Posebej primeren za merjenje temperature pri dojenčkih in malih otrocih.

Veroval compact

Zapestni merilnik krvnega tlaka za hitro in preprosto merjenje.

Cosmopor E

Sterilni obliž za oskrbo rane iz mehke samolepilne podloge iz netkanega tekstila.

DermaPlast Water Resistant P20

Narejeni iz filma, ki odbija umazanijo.

Peha-haft Color Moder

Peha-haft Color je pričvrstitveni povoj s kohezivnim učinkom v rdeči ali modri barvi.

Sterillium gel pure, s pumpico, 475 ml

Razkužilo za roke, v obliki gela, brez barve in vonja

Cutasept F, 50 ml

Brezbarvno razkužilo za kožo na osnovi propanola s hitrim učinkovanjem in širokim spektrom delovanja.

Bacillol 30 robčki

Robčki iz polietilenteraftalata (PET) za hitro razkuževanje občutljivih površin in medicinskega inventarja.

Peha-soft nitrile FINO

Preiskovalne nepudrane rokavice za enkratno uporabo iz nitrila.

Foliodress mask LOOP TYPE II

Maske so narejene iz hipoalergenih materialov ter brez naravnega lateksa.

ValaComfort

Predpasnik za osebno zaščito bele barve, za enkratno uporabo.

Domov Nasveti Koristni članki Oskrba ran Celjenje rane po operaciji
Oskrba ran

Celjenje rane po operaciji

Za vami je operativni poseg in trenutno ste v fazi okrevanja. Celjenje rane po operaciji je proces, saj so tovrstni posegi večinoma invazivne narave; nekateri bolj, drugi manj. Odvisno od tega so posledice vidne tudi na vaši koži. Običajno kot brazgotine, ki so lahko moteče na pogled ali vas celo funkcionalno omejujejo, kar lahko čutite kot zategovanje, skelenje ali srbenje. To je neprijetno, sam videz pa lahko vpliva tudi na vašo samozavest.

celjenje-rane-po-operaciji

Bolje kot boste poskrbeli za pooperativno rano, lepše se bo zacelila

Po kirurškem posegu je treba poskrbeti za celjenje rane po operaciji oz. jo negovati v obdobju, ko se celi. To vam bo pomagalo omiliti bolečino in zmanjšati morebitne neprijetne občutke, kot so skelenje, zategovanje ali srbenje. Poleg tega boste s tem poskrbeli za boljše brazgotinjenje rane in hkrati zmanjšali možnost pojava morebitnih težav, npr. infekcije.

Za vse vas, ki komu pomagate pri celjenju ran po operaciji – ali morate oskrbeti svoje –, smo pripravili natančna in preprosta navodila za oskrbo akutnih ran, postopek pa je precej preprost:

  • Priprava

Preden začnete z oskrbo, se prepričajte, da imate na voljo dovolj zložencev za čiščenje, zaščitne rokavice, kirurški lepilni trak, plastično vrečko in škarjice.

  • Čiščenje

Pooperativno rano nežno umijte z milom in vodo. Rane ne drgnite, prav tako je ne namakajte. Med postopkom ne uporabljajte čistilnega alkohola, hidrogen peroksida ali joda, ki lahko poškoduje tkivo in upočasni celjenje rane. Na koncu rano še osušite s čisto gazo.

Preberite še nekaj nasvetov za uspešnejše okrevanje

Vse kožne rane se celijo s procesom brazgotinjenja, naj gre za tiste od poškodb ali pa tiste, ki so posledica kirurškega reza. V vsakem primeru ustrezna nega rane in kasnejša skrb za brazgotino ogromno pripomoreta k temu, da je čez čas končni rezultat okrevanja estetsko lep.

Tako kot vi tudi rane potrebujejo počitek. Zato je zelo priporočljivo, da se po operativnem posegu izogibate fizičnim naporom. Prav tako poskrbite za uravnoteženo prehrano – ta naj bo bogata z beljakovinami in vitamini.

Poskrbeti morate tudi za udobje. Če se pooperativna rana nahaja na vaši zgornji okončini, si slednjo namestite v trikotno ruto tako, da bo podlakt ob telesu počivala v višini srca. V primeru rane na spodnji okončini pa si jo podložite, najbolje z blazino, in počivajte.

Ne pozabite – najpomembneje pri celjenju ran po operaciji je skrb za ohranjanje čistega okolja rane, menjavanje oblog ali obvez glede na priporočila zdravnika in pozorno opazovanje za morebitne znake okužbe oz. infekcije. V primeru kakršnihkoli težav se posvetujte z izbranim zdravnikom.

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.