200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Inkontinenca Pravilna nega zrele kože tudi ob inkontinenci
Inkontinenca

Pravilna nega zrele kože tudi ob inkontinenci

Značilnosti zrele kože

Po 40. letu ob počasnem upadanju estrogenov v telesu postajajo obnovitveni procesi v koži počasnejši, zmanjšuje se količina kolagena, elastana in hialuronske kisline v dermisu, kar sicer daje koži čvrstost in volumen. 

Tanjša se zaščitni lipidni sloj v povrhnjici, spremeni se tudi t. i. mikrobiom v povrhnjici, ki ga sestavljajo zaščitni mikrobi. Le-ti kožo ščitijo, vendar se lahko mikrobi v ugodnih pogojih, npr. ob stalnem draženju z izločki in nepravilni negi kože, prekomerno namnožijo in povzročijo okužbe in vnetja.

Na koži imamo namreč od rojstva številne mikrobe, ki ta mikrobiom sestavljajo, njihovo razmerje pa se spreminja z različnimi zunanjimi in notranjimi vplivi ter uporabljenimi negovalnimi sredstvi. Tako se spremeni optimalni kisli zaščitni sloj in optimalna pH-vrednost zrele kože, ki je 5,5, le-ta pa postane tanjša, suha in bolj občutljiva za zunanje dražljaje, vnetja in okužbe.

Čiščenje in nega zrele kože

Zrele kože ne čistimo z vodo in običajnimi mili, ker bi s tem koža postala bolj alkalna in manj odporna na različne dražljaje ter bolj suha in luščeča, hitreje bi se razvilo tudi vnetje zaradi različnih dejavnikov in okužbe.

Zrelo kožo čistimo s čistilnimi sredstvi, npr. s penami ali z emulzijami, namenjenimi zreli koži, ki kožo očistijo in hkrati vzdržujejo mikrobiom in optimalno pH-vrednost 5,5, kar je razmerje med zaščitnimi in škodljivimi mikrobi, predvsem pa vzdržujejo zaščitni kisli sloj povrhnjice.

Kakovostnim negovalnim sredstvom za nego in zaščito zrele kože so dodani kakovostni lipidi za obnovo zaščitne maščobne plasti v povrhnjici, npr. omega maščobne kisline, ceramidi ipd., ki se nahajajo v različnih kakovostnih rastlinskih oljih, npr. v mandljevem, jojobinem in arganovem olju, ki kožo tudi nahranijo.

Običajno je čistilnim in negovalnim ter zaščitnim sredstvom za zrelo kožo dodan tudi pantenol, provitamin vitamina B5, ki kožo dodatno navlaži in pospešuje reepitelizacijo oz. obnavljanje kože.

Negovalna sredstva za otroško kožo niso primerna za nego zrele kože, ker otroška koža še ni povsem razvita, zato tudi negovalna sredstva za otroško kožo vsebujejo druge sestavine in drugače vplivajo na kožo. Tudi pH otroške kože je drugačen, bolj nevtralen.

Urinska inkontinenca

Pri nekaterih ženskah se zaradi porodov razvije blaga urinska inkontinenca že zelo zgodaj, okoli 40. leta starosti, pri moških pa po operaciji prostate. Običajno se najprej pojavi ob povišanem tlaku v trebuhu, npr. kašljanju, kihanju, smejanju, potem pa postane stalna v bolj ali manj blagi obliki, ki se z leti stopnjuje.

V starosti 70–80 let pa je prizadetost populacije že znatna, in sicer so ženske pribl. 2-krat bolj prizadete kot moški.

Spremembe na koži zaradi urinske inkontinence

Urin draži kožo, jo macerira ter s tem ustvarja ugodne pogoje za vnetje, ki se lahko kaže kot iritativni dermatitis ali okužba, predvsem z bakterijami na koži, med katerimi je najpogostejša Staphyloccoccus aureus, in mikrobi, ki povzročajo vnetja sečil, med katerimi je pogosta bakterija Klebscilia pneumoniae.

Pordela, vneta koža zaradi kroničnega draženja z izločki ali različnimi sestavinami plenic.

Vneta, pordela koža z znaki blage okužbe.

Okužba z mikrobi kože ali izločkov

Ob dolgotrajnejši in intenzivnejši inkontinenci so možne tudi razjede, ki so lahko tudi obširne, še posebej pri slabo pokretnih in nepokretnih bolnikih. V tem primeru je vedno treba poklicati zdravnika. Tudi ob sumu na okužbo je treba obiskati zdravnika.

Razjeda

Zaščita, čiščenje in nega zrele kože ob urinski inkontinenci

V primeru blage inkontinence je treba kožo vzdrževati suho s predlogami, v primeru izrazitejše inkontinence pa s hlačnimi predlogami.

Na trgu so tudi predloge in hlačne predloge s posebnim antibakterijskim vpojnim jedrom s posebnimi vpojnimi spiralnimi vlakni, ki zadržijo urin v jedru predloge, površina predloge pa ostaja suha, tako da tudi koža ostane suha in nerazdražena. 

Ob redni uporabi navedenih predlog je potrebno tudi redno čiščenje, nega in zaščita zrele kože, ki jo prizadene inkontinenca. Čistilna sredstva, npr. pena ter negovalna in zaščitna sredstva vsebujejo kakovostna olja, ki obnovijo kožno pregrado, kožo nahranijo in navlažijo, povečajo odpornost kože, običajno vsebujejo tudi pantenol, ki pospešuje obnavljanje kože in kožo dodatno navlaži. V primeru zelo blage inkontinence lahko kožo čistimo tudi s posebnimi vlažilnimi robčki. Možna je tudi uporaba impregniranih čistilnih rokavic.

V primeru zelo blage prizadetosti kože zaradi draženja z urinom bo redna uporaba kakovostnih predlog, ki kožo vzdržujejo suho, zadostovala za redno čiščenje, zaščito in nego kože poleg ustreznih sredstev za nego zrele inkontinentne kože, v primeru izrazitejšega vnetja in morebitnih okužb pa bo treba obiskati zdravnika. 

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.