200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Oskrba ran Kaj storiti, ko pride do ureznine?
Oskrba ran

Kaj storiti, ko pride do ureznine?

Le kdo od nas še ni imel bližnjega srečanja s kakšnim ostrim predmetom v kuhinji, pri delu na vrtu ali vikendu, nenazadnje celo v pisarni –  saj veste, kako oster je lahko rob papirja? Ja, človek se kar hitro ureže, ureznine pa so lahko precej globoke in nevarne, saj lahko povzročijo močne krvavitve. Če se krvavitev ne ustavi ali če je rana globoka, velika ali široka, se boste morali oglasiti pri zdravniku, saj bo ureznino verjetno treba zašiti.

Za manjše ureznine lahko hitro in varno poskrbite sami! 

Pri urezninah je najpomembneje, da poskrbimo za zaustavitev krvavenja. Tipično za ureznino je namreč, da so plasti kože in spodnje plasti ravno ločene. Krvne žile se lahko poškodujejo in lahko pride do krvavitve. Pri majhnih urezninah, ki jih oskrbite doma, se mora krvavenje ustaviti v nekaj minutah. Pri hujših uporabite več blazinic iz gaze in poiščite zdravniško pomoč.

Spodaj opisani postopek velja samo za majhne ureznine, kjer niso poškodovane globlje strukture, pri katerih ni obilnega krvavenja in ni možnosti za okužbo. V bolj neprijetnih primerih, ko pride do globljih ureznin, se posvetujte z zdravnikom.

  • Priprava

Območje ureznine morate, tako kot vse ostale rane ali poškodbe, obravnavati s čistimi rokami.

  • Čiščenje in ustavljanje krvavitev

Nanesite fiziološko raztopino na sterilen zloženec in nežno očistite rano. Rahlo pritisnite na rano s sterilnim zložencem, da rana preneha krvaveti. Očistite okolico rane (zdravo kožo) s čistilnimi robčki, obliž pa naj bo pritrjen samo na suhem delu.

  • Obloga

Odvisno od mesta poškodbe lahko izbirate med različnimi obliži. Za rane na prstnih blazinicah priporočamo obliže, ki so oblikovani prav za ta mesta, za vse ostale poškodbe pa lahko uporabite običajne obliže. Odstranite zaščitni papir na lepljivi strani in nalepite obliž na ureznino.

Če uporabljate obliž, ki je namenjen poškodbi prstov, najprej nalepite prvo polovico obliža na poškodovan prst, tako da je ostala polovica zgoraj. Zatem zgornji del prepognite čez prst in ga prilepite.

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.