MoliCare Premium Elastic 7 kapljic, M

MoliCare Premium Elastic z dvema bočnima elastičnima zavihkoma zagotavljajo še večje udobje in varnost v vseh položajih.

MoliCare Premium MEN PAD 2 kapljici

MoliCare Premium MEN PAD, je posebno oblikovana predloga za moške, ki se prilega obliki telesa. Idealna je za diskretno skrb pri urinski inkontinenci.

Thermoval baby

Brezvočni, brezkontaktni termometer.

Veroval compact

Zapestni merilnik krvnega tlaka za hitro in preprosto merjenje.

Cosmopor E

Sterilni obliž za oskrbo rane iz mehke samolepilne podloge iz netkanega tekstila.

Peha-haft Color Moder

Peha-haft Color je pričvrstitveni povoj s kohezivnim učinkom v rdeči ali modri barvi.

Sterillium Protect & Care 475 ml

Sterillium Protect&Care, nova linija razkužil za roke v obliki gela, zagotavlja celovito zaščito pred glivicami, virusi in bakterijami.

Sterillium Protect and Care 100 ml

Sterillium Protect&Care, nova linija razkužil za roke v obliki gela, zagotavlja celovito zaščito pred glivicami, virusi in bakterijami.

Sterillium Protect & Care robčki A60

Robčki za razkuževanje površin so učinkoviti proti bakterijam, kvasovkam, virusom z ovojnico, kot so norovirusi in rotavirusi.

Domov Nasveti Oskrba ran Kaj morate storiti, če pride do opekline?
Oskrba ran

Kaj morate storiti, če pride do opekline?

Majhne nesreče, ki privedejo do opekline, se lahko kaj hitro zgodijo. Takrat je dobro vedeti, kakšne vrste opeklin sploh ločimo. Doma so najpogostejše toplotne opekline, ki jih povzročijo vroče tekočine ali ko pridete v stik z vročimi predmeti ali ognjem. Pri tem ločimo nekaj stopenj, pri čemer lahko za prvo in drugo stopnjo opeklin poskrbimo sami, brez profesionalne zdravstvene oskrbe. Opekline tretje stopnje pa so nujni primeri in zahtevajo takojšnjo medicinsko pomoč.

oskrba opekline

Ne glede na vrsto opekline morate poskrbeti zanjo

Za opekline prve stopnje so značilne površinske poškodbe kože, saj je poškodovan samo zgornji sloj kože. Na pogled je koža blago do močno pordela, v nekaterih primerih boleča, lahko rosi, a ne tvori mehurčkov. Dobra novica je, da jih v večini primerov zlahka oskrbimo doma.

Opekline druge stopnje so že resnejše poškodbe kože in so temu primerno lahko tudi izredno boleče. Poškodovana je povrhnjica in del usnjice, torej tudi globlje plasti kože. Območje opekline je rdeče, oteklo, na njem pa v roku 24 ur od poškodbe nastanejo mehurčki. Pomembna je pravilna oskrba, da ne pride do pojava okužbe. Tudi tovrstne rane lahko pogosto oskrbimo in pozdravimo sami, v določenih primerih pa lahko zahtevajo tudi medicinsko oskrbo.

Tretjestopenjske opekline so zelo resne in v vsakem primeru zahtevajo nujno zdravniško oskrbo.

Navodila za oskrbo opeklin

Previdnost pri aktivnostih, ki lahko povzročijo opekline, je vsekakor vedno na prvem mestu. Če pa do njih pride, področje opekline v vsakem primeru najprej hladimo pod tekočo vodo, saj s tem ublažimo bolečino. Nato pride na vrsto:

  • Čiščenje

Prizadeto območje moramo obravnavati s čistimi rokami, da preprečimo okužbo rane. Poskrbite za čistočo rok, preden začnete s čiščenjem ran.

  • Hlajenje

Držite prizadeto območje 10–15 minut pod vodo, sobne temperature, dokler bolečina ne popusti. Če nimate dostopa do vode, omočite zloženec s fiziološko raztopino in z njo hladite rano. Prizadeto območje nežno osušite s suhim sterilnim zložencem. Lepilni trak namestite samo na suho kožo.

  • Namestitev obloge

Medicomp so zloženci iz netkanega materiala, ki imajo podobno strukturo kot gaza. Izdelani so iz 70 % viskoznih in 30 % poliesterskih vlaken, brez dodatka vezivnih sredstev in brez optičnih belil. Uporabljate jih lahko za splošno oskrbo rane oz. opekline, tako kot klasične zložence ali tampone iz gaze.

Grassolind je vazelinska nelepljiva kontaktna mrežica iz redko tkane bombažne tkanine, ki prepušča zrak in izločke iz rane. Mrežica je impregnirana z nevtralnim mazilom, ki se ne izpere niti pri izredno močnem izločanju iz rane. Preprečuje neposreden stik z vpojno sekundarno oblogo in se po potrebi lahko reže na primerne velikosti. Tudi po daljši uporabi ne povzroča občutljivih reakcij ali alergije.

Pomembno opozorilo: Nemudoma se posvetujte z zdravnikom, če opeklina kaže znake okužbe (npr. dodatna rdečica okoli rane, ponovna bolečina, vročina, oteklina ali gnojenje) ali če v primeru večjih površinskih opeklin rana po štirih dneh ne kaže znakov zdravljenja.

Sorodni članki

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.