200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Oskrba ran Hitra in enostavna oskrba odrgnine
Oskrba ran

Hitra in enostavna oskrba odrgnine

Odrgnine so večinoma domena otrok in njihove razposajenosti, odrasle osebe pa smo bolj na udaru v poletnih mesecih, ko smo manj oblečeni in je naša koža bolj izpostavljena in manj zaščitena. To niso hujše poškodbe, saj odrgnine nastanejo kot posledica padcev, zdrsov ali drgnjenja ob hrapave površine. Pač tiste male nezgode, ki so posledica naše neprevidnosti ali nerodnosti in ki nam »v spomin« lahko na kolenu, komolcu ali dlani kdaj pustijo tudi kakšno brazgotino.

odrgnine

Če dobro poskrbite za odrgnine, ne bo popolnoma nič hudega

Glede na to, da odrgnine sodijo med površinske rane, pri katerih je običajno poškodovana le vrhnja plast kože, se te ponavadi zacelijo v nekaj dneh. Pri manjših odrgninah je oskrba zelo preprosta:

  • Priprava

Obravnave odrgnine se morate vedno lotiti s čistimi rokami, saj le tako preprečite morebitno okužbo rane. Na to morate biti zares pozorni.

  • Čiščenje

Če odrgnina vsebuje vidne delce umazanije, jih previdno odstranite s pinceto za enkratno uporabo. Nato nanesite fiziološko raztopino na sterilen zloženec in rano nežno očistite. Zatem jo osušite s suhim zložencem in na suho kožo namestite oblogo.

  • Obloga

Atrauman je nelepljiva poliestrska kontaktna mrežica z nevtralnim mazilom in gladko površinsko strukturo. Ker je mehka, je primerna za gubanje, poleg tega je prepustna za izločke ter se ne zlepi z rano. Tudi po daljši uporabi ne povzroča občutljivih reakcij ali alergije.

Vsekakor se posvetujte z zdravnikom, če je rana globoka ali močno krvavi in kasneje, če se odrgnina celi zelo počasi ali če kaže znake okužbe. Ti so: rdečina, oteklina, toplota, bolečina ali celo pojav gnojnega izcedka. 

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.