200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Diagnostika Imejte visok krvni tlak pod nadzorom
Diagnostika

Imejte visok krvni tlak pod nadzorom

Visok krvni tlak ali arterijska hipertenzija ima precej neslaven sloves t. i. prikritega morilca. Žal ima malo razpoznavnih znakov, pogosto celo nobenega, zato lahko velikokrat ostane neopažen. Nevaren pa je zaradi tega, ker je pomemben dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, kot so možganska kap, srčno popuščanje, miokardni infarkt, nenadna srčna smrt, demenca in ledvične bolezni. Zato velja, da visok krvni tlak pomeni večje tveganje.

Visok krvni tlak zahteva vašo najvišjo pozornost

Krvni tlak je tlak, ki ga kri med kroženjem povzroča na steno naših arterij. Izražamo ga z dvema vrednostma: sistolični (višja vrednost) je najvišji tlak v arteriji v času srčnega utripa, diastolični (nižja vrednost) pa najnižji krvni tlak v času med dvema srčnima utripoma. O visokem krvnem tlaku tako govorimo, če je sistolični krvni tlak 140 mm Hg ali več in/ali diastolični krvni tlak 90 mm Hg ali več.

Visok krvni tlak je eden najpogostejših vzrokov invalidnosti in smrti. Dejansko je skoraj 40 % smrti ljudi, mlajših od 60 let, povezanih s hipertenzijo; 20 % ljudi, mlajših od 50 let, pa trpi za visokim krvnim tlakom. Kot že rečeno, je težava v tem, da bolniki pogosto nimajo nikakršnih simptomov in zato ne merijo oz. ne nadzirajo svojega krvnega tlaka. Ker se ne zavedajo svojega stanja, ne poročajo o svojih simptomih, dokler se ne pojavi razlog za zaskrbljenost. In ko se simptomi pojavijo, so pogosto že v akutni urgentni fazi.

Stalen nadzor vrednosti je pomemben

Krvni tlak je tlak, ki ga kri med kroženjem povzroča na steno naših arterij. Izražamo ga z dvema vrednostma: sistolični (višja vrednost) je najvišji tlak v arteriji v času srčnega utripa, diastolični (nižja vrednost) pa najnižji krvni tlak v času med dvema srčnima utripoma. O visokem krvnem tlaku govorimo, če je sistolični krvni tlak 140 mm Hg ali več in/ali diastolični krvni tlak 90 mm Hg ali več.

Ko ste enkrat seznanjeni s svojo težavo – z visokim krvnim tlakom, je ključno, da redno merite svoj krvni tlak in nadzorujete spremembe. V času epidemije novega koronavirusa je to še toliko bolj pomembno, saj je verjetnost smrtnosti bolnikov z visokim krvnim tlakom dvakrat večja.

Merilniki krvnega tlaka so medicinsko upravičeni le, če so zanesljivi, pravilni in točni. Prav tako jih je treba pravilno uporabljati v pravih pogojih. Nekateri ljudje se negativno odzovejo na klinična okolja, zato so lahko merjenja doma bolj zanesljiva. Tudi tam mora biti okolje sproščeno in mirno. Pri merjenju morate imeti komolec rahlo pokrčen, merilnik pa držati v višini prsi (vzporedno s srcem). Če merite tlak na nadlakti, mora biti roka sproščena in postavljena na mizo.

Merilniki krvnega tlaka Veroval®

S pomočjo merilnika krvnega tlaka Veroval® lahko redne meritve zlahka opravljate sami doma. Merilniki krvnega tlaka so neinvazivni in neboleči ter za domačo rabo običajno oscilometrični. Uporabite lahko Veroval® merilnik krvnega tlaka za nadlaket ali zapestje ali Veroval® COMPACT merilnik krvnega tlaka za nadlaket.

Pri teh napravah manšeto namestite ali na zapestje ali na nadlaket. Manšeto napihneta in sprostita elektronsko krmiljena črpalka in ventil. Naprava uporablja elektronski senzor za tlak za prikaz numerične vrednosti. Čim je pretok krvi prisoten, vendar omejen, bo tlak v manšeti periodično nihal sočasno s cikličnim raztezanjem in krčenjem brahialne arterije. Vrednosti sistoličnega in diastoličnega tlaka so izračunane iz neobdelanih podatkov z uporabo algoritma.

Sorodni članki

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.