200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Novice Sterillium® praznuje svoj 55. rojstni dan

Sterillium® praznuje svoj 55. rojstni dan

Letošnje leto je zaradi vsem znanih razlogov v veliki meri zaznamovala skrb za lastno zdravje, predvsem na področju samozaščite in razkuževanja rok. V ta namen smo posegali po številnih dezinfekcijskih sredstvih, med katerimi pa se le redkokatero lahko pohvali s kar 55 leti obstoja na trgu tako kot Sterillium®. S ponosom gledamo na dosedanje uspehe ter obljubljamo, da bomo tudi v prihodnje razvijali nove izdelke, ki bodo prispevali k preprečevanju okužb.

Sterillium®, že več kot pol stoletja razkuževanja rok

Izdelki, katerih imena jasno nakazujejo njihovo delovanje oz. učinek, ljudem najbolj ostanejo v spominu. Sterillium® je ime celotne linije izdelkov oz. razkužil za higiensko in kirurško razkuževanje rok, ki jasno komunicira dejstvo, da gre za nekaj sterilnega, brezkužnega.

Poster

To dejstvo je še toliko bolj pomembno v letu, ki ga je zaznamoval pojav novega koronavirusa SARS-CoV-2 in z njim povezane bolezni COVID-19. Vsak od nas, ki se želi zaščititi pred okužbami, bakterijami ali virusi, se vedno najprej zateče k razkužilom. Zato obstaja velika verjetnost, da ste se tudi sami že srečali z izdelki Sterillium®, s katerimi je vsako leto opravljenih približno štiri milijarde dezinfekcij rok v več kot 50 državah po svetu.

Dezinfekcija rok ni bila vedno samoumevna

Pot od spoznanja, da je razkuževanje pomembno, pa do razvoja izdelkov za dezinfekcijo rok in površin, je bila dolgotrajna. Prepoznavanje razkuževanja kot dejavnosti, ki izjemno vpliva na upad pojava nalezljivih bolezni in infekcij, je le počasi napredovalo, saj govorimo o stoletjih. Osnovno umivanje rok so ljudje sicer poznali in izvajali že pred več tisoč leti, a prvo bolj namensko razkuževanje se je pojavilo šele v srednjem veku, ko so z namenom izkoreninjenja kuge uvedli zaplinjevanje.

V 19. stoletju so za izboljšanje bolnišnične higiene uporabljali klorirano apno, v 20. stoletju pa so v bolnišnicah pred kirurškimi posegi uvedli standardno temeljito umivanja rok in podlakti z vodo, milom in s ščetko, potem pa so roke še dodatno razkužili s 96-odstotnim alkoholom.

Pred dobrimi petdesetimi leti pa je dr. Peter Kalmár pripoznal potrebo po bolj revolucionarnem pristopu pri dezinfekciji rok. V ta namen je skupaj s podjetjem Dr. Bode & Co (podjetjem, ki je del skupine Hartmann) razvil Sterillium®, prvo razkužilo za roke, ki temelji na alkoholu in je koži prijazno. Prve prepoznavne svetlo modre plastenke Sterillium so k svojim kupcem romale 4. junija 1965, kar štejemo za začetek proizvodnje tega zdaj že legendarnega razkužila za roke.

Izdelek, ki je spremenil medicinsko prakso

Vse do danes je blagovna znamka zvesta svoji obljubi, da bo zagotavljala zaščito in nego za vsakogar, kar skozi celotno obdobje svojega obstoja tudi dokazuje. Razkužilo se uporablja doma in na vseh področjih v zdravstvu ter industrijah, kjer je higiena pomembna.

Že v nekaj letih od nastopa je postalo eno najuspešnejših razkužil tako na domačem nemškem trgu kot tudi v tujini, saj ga odlikuje aktivni negovalni učinek, poleg tega pa je nežen do kože vaših rok. Zagotavlja takojšen in odličen učinek, ima širok spekter delovanja in je primeren za dolgotrajno uporabo, saj kožo tudi neguje.

Svojo inovativnost je podjetje Hartmann nadaljevalo in v letu 2003 poleg osnovnega izdelka lansiralo novi Sterillium® gel – učinkovito razkužilo za roke v gelu, ki deluje proti norovirusom, obenem pa izboljša vlažnost kože in ne daje občutka lepljivih rok.

Pomemben mejnik je bilo leto 2005, ko je razkužilo Sterillium® kot prvo razkužilo dokazano kar za polovico skrajšalo čas kirurškega razkuževanja rok, in sicer s 3 na 1,5 minute. To je privedlo do prihranka 4,5 ml razkužila na aplikacijo in okoli 1.000 delovnih ur letno v bolnišnici, kjer opravijo 30.000 operacij.

Le nekaj let kasneje je na trg prišel Sterillium® Classic pure, ki je brez barvil in vonja ter z ustreznimi pH-vrednostmi primeren tudi za občutljivo kožo. Pri vsakem razkužilu je pomembno, da ga koža dobro prenaša. Nedavna raziskava je pokazala, da je Sterillium® Classic pure zmožen še več kot to. Po 10 dneh uporabe razkužila se je namreč občutno izboljšala vlažnost kože, in sicer za dobrih 30 %.  

Kljub visoki obletnici je podjetje Hartmann še vedno zvesto svoji zavezi, izraženi v sloganu Naprej k zdravju. Zato Hartmann napoveduje tudi skorajšnjo novost, in sicer celovito linijo izdelkov Sterillium® Protect and care, ki zaščiti pred okužbami in bakterijami tako doma kot tudi na poti.

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.