200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Zaščitna oprema Maske, najboljša zaščita pred okužbami
Zaščitna oprema

Maske, najboljša zaščita pred okužbami

Mnogi se sprašujete, kako učinkovito je nošenje zaščitnih mask in koliko je njihova uporaba smiselna glede na vse različne informacije, ki krožijo med nami. Najpomembnejše dejstvo je, da se z uporabo zaščitne maske zmanjša možnost prenosa virusa s tistih, ki so že okuženi, nimajo pa še znakov okužbe, na druge. Tako v prvi vrsti zaščitimo sebe pred okužbo od že okuženih ljudi (tudi, če še nimajo znakov okužbe) in obratno – druge pred nami.

zascitne-maske-2

Ob upoštevanju higienskih ukrepov so maske učinkovita zaščita pred okužbami

Na samem začetku epidemije novega koronavirusa, ko je zaščitnih sredstev primanjkovalo, ste si mnogi zaščitne maske naredili sami. Malo boljša izbira so kljub vsemu medicinske zaščitne maske, najboljša zaščita pa so maske tipa FFP2 in FFP3, ki pa so primerne predvsem za profesionalno uporabo. Različica s filtrom je namenjena zaščiti sebe, brez filtra pa zaščiti sebe in drugih.

Zaščitne maske, ki jih ponuja podjetje HARTMANN, so maske najboljše kakovosti, narejene iz dvoslojne bombažne tkanine. Njihova uporaba je namenjena preprečevanju nenadzorovanega širjenja potencialnih kužnih kapljic med govorom, kašljanjem ali kihanjem in posledično preprečevanju širjenja okužb s COVID-19.

Pri izbiri zaščitne maske izberite vrsto maske glede na namen (zaščita sebe ali drugih) ter upoštevajte, da maske ne nadomestijo fizičnega distanciranja, bontona kašlja in dezinfekcije oziroma umivanja rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic. Prav tako mask ne uporabljajte namesto karantene pri okužbi s SARS-CoV-2 – če imate simptome okužbe, ostanite doma v samoizolaciji.

Kako pravilno namestiti in uporabljati zaščitne maske

Z uporabo zaščitne maske zaščitite sebe in druge, a le pod pogojem, da jo znate pravilno uporabljati:

 • Masko si na obraz namestimo (in jo snamemo) šele, ko imamo roke res čiste, zato si jih pred uporabo razkužite ali umijte z milom (vsaj 30 sekund).
 • Maska je pravilno nameščena, ko pokriva usta, nos in brado (spodnji del mora segati pod brado, zgornji naj prekriva nosni koren), del s kovinsko žičko je na vrhu, beli del maske je obrnjen navznoter, maska pa se tesno prilega.
 • Ko je maska nameščena, se je ne dotikamo več.
 • Masko zamenjamo takoj, ko se navlaži (po pol ure oz. največ dveh urah nošenja).
 • Nato si razkužite roke ali si jih umijte z milom (vsaj 30 sekund).

Na kaj morate biti pozorni oziroma čemu se morate izogniti pri uporabi zaščitne maske:

 • Ko imate nameščeno zaščitno masko, se ne dotikajte obraza.
 • Ko maska postane vlažna, je ne smete ponovno uporabiti.
 • Maske se ne dotikajte, le elastike oziroma trakov.
 • Mask, ki imajo kovinsko žičko, ne razkužujte v mikrovalovni pečici.
 • Mask ne namakajte, ne pršite in ne brišite z razkužilom.

Pomembne informacije za tiste, ki uporabljate doma narejene maske za večkratno uporabo:

 • Po vsaki uporabi morate masko oprati v pralnem stroju na vsaj 60° Celzija ali prevreti v 5-minutnem kropu.
 • Ko se maska posuši, jo prelikajte še z vročim likalnikom.
 • Poškodovane ali vidno onesnažene maske niso več varne in primerne za uporabo, saj ne zagotavljajo zaščite pred okužbo.

Sorodni članki

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.