200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Inkontinenca Inkontinenca in nega kože: Zakaj sta pravilna nega in zaščita tako pomembni?
Inkontinenca

Inkontinenca in nega kože: Zakaj sta pravilna nega in zaščita tako pomembni?

Koža oseb z inkontinenco je občutljiva in ob nepravilni negi se lahko pojavijo številna obolenja ali vnetja. Naša koža z leti postane bolj ranljiva, kar pomeni, da je ob neustrezni negi bolj nagnjena k težavam. S pravilno nego kože ob inkontinenci pa lahko vzdržujemo njen ustrezni pH, elastičnost in njeno splošno zdravje.

Nega kože ob inkontinenci

Koža je naše največje čutilo in je občutljiva na različne vrste dražljajev iz okolja. Zdrava koža je zaščitena s tanko plastjo mešanice loja, znoja in kožnih lusk. To je zaščitni mastni kislinski plašč, ki daje površini kože mehkobo, sijajnost in prožnost, mastne in kisle sestavine tega plašča pa ji dajejo varovalne sposobnosti.

Kožo v postopku dozorevanja zaznamujejo spremembe v strukturi in funkciji, zato je treba, za ohranitev lastnosti, ki omogočajo potrebno zaščito celotnega organizma, k njeni negi pristopati celovito. Koža oseb, ki imajo težave z urinsko in fekalno inkontinenco, zahteva posebno nego. Pri čiščenju z vodo in negi z neprilagojenimi sredstvi se odstranjujejo naravni epidermalni lipidi kože. Ta takrat postane suha, njena zaščitna funkcija pa slabi. MoliCare Skin program za nego zrele kože temelji na naravnih sestavinah, ki hranijo, ščitijo in obnavljajo kožo, še posebej, ko je izpostavljena težavam z inkontinenco.

Čiščenje kože ob inkontinenci

Ob inkontinenci je treba kožo čistiti dnevno, saj urin in blato kožo dražita, kar lahko povzroči vnetje in srbečico. Prav zato je pomembno, da za čiščenje kože uporabimo prave izdelke. Tako lahko preprečimo tanjšanje zaščitne plasti kože, odstranitev naravnih lipidov in slabenje barierne funkcije.

Pri menjavi izdelka za inkontinenco lahko kožo očistimo z blagimi izdelki, ki so namenjeni čiščenju brez vode. S čistilno peno hitro in nežno očistimo genitalni in perinealni predel, tudi pri fekalni inkontinenci. Osvežilni vonj z integriranim nevtralizatorjem vonjav je pH nevtralen in vsebuje kreatin, ki spodbudi zaščitne mehanizme kože. Priročno in enostavno čiščenje pa omogočajo tudi pH nevtralni vlažilni robčki in čistilne rokavice za umivanje.

Čistilna sredstva, ki jih ni treba spirati s kože, se hitro osušijo in kožo zaščitijo. Ker kože ni treba dodatno brisati, ne povzročamo dodatnega drgnjenja kože, obenem pa skrajšamo tudi čas njene nege.

Kožo je treba ob inkontinenci tudi zaščititi

Zrela koža se lahko zaradi inkontinence dodatno poškoduje, zato je pozornost treba nameniti tudi zaščiti kože. Nepravilna nega in uporaba sredstev, ki kožo dražijo, lahko povzročita dodatno nelagodje, bolečine in celo okužbe.

Inkontinenca in nega kože

Ena od naravnih obrambnih funkcij kože je kislinski zaščitni plašč, ki deluje kot pregrada ter preprečuje prodiranje bakterij in drugih onesnaževalcev v kožo. Urin namreč poviša pH kože, kar poškoduje kislinski zaščitni plašč in lahko povzroči draženje (inkontinenčni dermatitis).

Kožo lahko ustrezno zaščitimo z zaščitnimi kremami, ki na koži oblikujejo prozoren zaščitni sloj. Pomembno je tudi, da krema vsebuje Nutriskin kompleks, ki izboljša lastno zaščitno funkcijo kože. Kakovostnim negovalnim sredstvom za čiščenje in zaščito zrele kože so navadno dodani kakovostni lipidi za obnovo zaščitne maščobne plasti v povrhnjici, ki so v različnih kakovostnih rastlinskih oljih, npr. v mandljevem, jojobinem in arganovem olju, ki kožo tudi nahranijo.

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.