200 let HARTMANN trgovine
Najvišja kakovost izdelkov
Brezplačna dostava nad 40 €
Domov Nasveti Inkontinenca Govorite odprto o inkontinenci in ukrepajte!
Inkontinenca

Govorite odprto o inkontinenci in ukrepajte!

Povsem normalno je, da ljudje, ki trpijo zaradi določenega stresa ali bolečin, razvijejo svoje osebne strategije za spopadanje z njimi. Težave z mehurjem prizadenejo milijone ljudi po vsem svetu. Strategije segajo od zmanjšanja vnosa tekočine do socialne izolacije – zaradi sramu ali strahu pred neprijetnimi situacijami, vonjavami ali “nezgodami”. Namesto izogibanja pa je lahko zavestno soočanje in aktivno načrtovanje zelo koristno. Pomaga vam lahko uživati vsakdanje življenje brez skrbi: bodisi na srečanju s prijatelji, med športom ali celo na potovanjih.


Mnogi ljudje z inkontinenco gredo tako daleč, da popolnoma zanikajo težavo šibkosti mehurja.


Naš nasvet: Prosim, ne zanikajte svoje težave. Govorite odprto o inkontinenci in ukrepajte! S strokovnimi nasveti vašega zdravnika, s pravilnim zdravljenjem in pravimi izdelki se boste lahko soočili s “strahom” pred inkontinenco in znova aktivno sodelovali v življenju.

Obstaja veliko stvari, ki jih lahko storite:

(1) Bodite pozorni na svoj življenjski slog in prehrano

To vključuje zavestno in zdravo prehrano (ne preveč začinjeno in ne preveč kislo), zadosten vnos tekočine in gibanje, pa tudi opuščanje kajenja in čas za sprostitev.

Prehrana je še posebej pomembna. Za zdravje na splošno, vendar še posebej za težave z mehurjem. Poleg tega je prekomerna telesna teža eden izmed dejavnikov tveganja za šibkost mehurja. Če torej izgubite težo, lahko preprečite ali ublažite simptome.


Za preprečevanje je pomembno vedeti, da obstajajo živila in pijače, ki so diuretiki. Na primer, izogibati se morate določenim vrstam sadja in zelenjave (grenivka, zelje ali korenasta zelenjava), kavi, kofeinskim čajem in alkoholnim pijačam.

 (2) Ustvarite si pomožne mostove v vsakdanjem življenju

Olajšajte si vsakodnevno življenje s pogostim uriniranjem in težavami z urinsko inkontinenco s preprostimi ukrepi:

  • Na primer, razmislite o ureditvi delovnega prostora tako, da boste lahko hitro in enostavno dosegli stranišče brez nevarnosti spotikanja.
  • Na neznanih krajih poskrbite, da boste vedeli, kako hitro priti do bližnjega stranišča, preden začutite potrebo po uriniranju.
  • Včasih pomaga tudi zavestno načrtovati sprostitvene odmore in se izogibati hektičnim situacijam. Stres in napetost lahko povečata pritisk v mehurju. Morda boste želeli razmisliti tudi o ustreznih vajah za sprostitev.
  • Pri nakupu novih oblačil, kot so hlače, je vredno poskrbeti, da so enostavne za oblačenje in slačenje.

 (3) Imejte pogum zaupati drugim

Že omenjena raziskava to dokazuje: Če se ljudje uspejo odpreti drugim, jim lahko to zelo pomaga. 39 odstotkov anketirancev z inkontinenco priznava, da težave ne zaupajo niti svojemu partnerju. Hkrati 55 odstotkov anketirancev pravi, da so se po pogovoru počutili veliko bolje.


To deluje tudi v delovnem življenju, če sodelavci poznajo vašo osebno situacijo. Skupaj lahko razvijete strategije za vsakdanje delovno življenje. Le s pogovorom lahko tudi tako banalne težave, kot je manjkajoč koš za smeti v moških sanitarijah, enostavno in hitro rešite. Tudi anonimno sporočilo vodstvu pisarne lahko pomaga.

 (4) Uživanje v spolnosti z inkontinenco

Mnogi mislijo, da inkontinenca pomeni konec njihovega spolnega življenja. V resnici je lahko ravno obratno! Spolnost naravno krepi mišice medeničnega dna, kar lahko poveča zapiralno moč mehurja, še posebej v stresnih situacijah.
Poleg tega imajo močne mišice medeničnega dna še eno prednost: boljše orgazme! Izvedite več o tem, kako specifično trenirati mišice medeničnega dna.


Seveda pa se lahko zgodijo tudi manjše nezgode. Najbolje je, da ste s partnerjem odkriti. Morda se boste počutili bolj udobno s pralno podlogo za posteljo? Najpomembneje je, da si ne pustite odvzeti užitka.

 (5) Poiščite svojo individualno pot zdravljenja

Glede na vzrok in obliko inkontinence obstaja cela vrsta možnih terapij:

  • zdravila ali zeliščni pripravki za podporo,
  • trening mehurja ali krepitev mišic medeničnega dna,
  • kirurški poseg, ki pride v poštev, če konvencionalne metode zdravljenja niso učinkovite.

 (6) Izberite visokokakovostne izdelke za inkontinenco

Dobri izdelki za inkontinenco nimajo nič skupnega z občutkom nošenja “plenice”. Ko pride do uhajanja urina, pripomočki za inkontinenco nudijo varno in diskretno zaščito. Visokokakovostni izdelki za inkontinenco so vpojni, nevtralizirajo vonj, so diskretni in nežni do kože. Ne glede na to, ali gre za posebne predloge ali za mobilne hlačke – širok spekter izdelkov zagotavlja, da boste našli ravno tisti pripomoček za inkontinenco, ki ustreza vašim potrebam in vašemu osebnemu življenjskemu slogu. Tako prijeten občutek je, ko ste varno zaščiteni.


Tukaj lahko izveste več o različnih izdelkih za inkontinenco, ki so na voljo.

 (7) Uživajte v aktivnem vsakdanjem življenju

Kot vidite: Na srečo obstaja veliko majhnih prilagoditev, ki jih lahko izvedete. S primernimi in visokokakovostnimi izdelki, kot je visokokakovostna linija inkontinenčnih izdelkov MoliCare®, se boste počutili še bolje zaščitene, še posebej v vsakdanjem življenju.

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju vašega zdravja. Prav tako bodite na tekočem z novostmi, ugodnostmi in akcijskimi ponudbami.