Bolje je vedeti kot čakati – testi za samotestiranje

Ko se pojavijo zdravstvene težave, velikokrat oklevamo, preden zares stopimo do zdravnika. Skrb lahko bodisi potrdijo bodisi ovržejo testi za samotestiranje. Uporabljajo se takrat, ko ljudje ne želijo čakati pri zdravniku, mislijo, da so simptomi nepomembni ali preprosto nimajo časa.(1)


Testi za samotestiranje so medicinski pripomoček, ki spada med in vitro diagnostiko (IVD). Namenjeni so testiranju vzorcev telesnih tekočin, le za zunanjo uporabo. Pri testih za samotestiranje se uporabi vzorec krvi, urina ali blata. (2)

Testi za samotestiranje niso namenjeni postavljanju končne diagnoze. Vedno se je potrebno posvetovati z zdravnikom. (1)

Pri testih za preventivni pregled želodca, pomanjkanje železa, preobčutljivost na gluten in ugotavljanje alergij testiramo vzorec krvi. Testi vsebujejo lanceto, s katero se vbodemo v prst. Kri nato pomešamo s pufrom za redčenje vzorca. Ko vse skupaj dobro premešamo, nanesemo mešanico na testno kaseto in po nekaj minutah odčitamo rezultat. Visoka stopnja zanesljivosti je potrjena v različnih študijah ocenjevanja uspešnosti.

Pri uporabi testov potrebujemo čiste roke, uro, ravno mizo ter testom priložena preprosta navodila, ki nas vodijo po korakih. (1)

* čas in natančnost sta odvisna od posameznega testa

Krvne celice (eritrociti, levkociti in trombociti) predstavljajo 44 % krvi. Večina železa se po krvi prenaša vezanega v eritrocitih, v plazmi pa je vezan na transferin. V kolikor železa v organizmu dlje časa primanjkuje, pride najpogosteje do anemije pa tudi do zmanjšanja fizične zmogljivosti, motenj termoregulacije in imunskega sistema ter drugih stanj.

S hitrim testom za samotestiranje lahko z vrednostjo pod 20 ng/ml železa v krvi, potrdimo pomanjkanje železa in pravočasno ukrepamo. (3, 4)

Protitelesa so glikoproteinske molekule (imunoglobulini, »Ig«), ki se vežejo z raznimi snovmi in jih onesposobijo. Predstavljajo obrambni mehanizem v našem telesu. Na podlagi protiteles v krvi pridobimo rezultate testov za samotestiranje. Poznamo več vrst protiteles:

  • protitelesa razreda IgG: delujejo v zunajceličnih tekočinah (npr. ugotavljanje aktivnosti Helicobacter pylori pri testu za preventivni pregled želodca);
  • protitelesa razreda IgA: delujejo na sluznici in preprečijo tujku vstop v telo (npr. potrjevanje preobčutljivosti na gluten – celiakija);
  • protitelesa razreda IgD: ne delujejo kot protitelesa, ampak delujejo kot receptorji za antigene na limfocitih B;
  • protitelesa razreda IgM: delujejo v zunajceličnih tekočinah (npr. v krvi);
  • protitelesa razreda IgE: v velikih količinah se pojavi pri alergijah (npr. cvetni prah, pršice in mačja dlaka). (5)

Pomembni sestavni del vseh celičnih membran je holesterol. Vsak dan pošljejo jetra po krvi 1 gram holesterola. Normalne celokupne vrednosti obeh holesterolov znašajo < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l). Vsaka vrednost višja od 200 mg/dl pomeni povišan celokupni holesterol, stanje pa se imenuje »hiperholesterolemija«. (6) Pri hitrem testu holesterol testiramo prav tako z vzorcem krvi, le da kapljico krvi neposredno nanesemo na testno stekelce. Po nekaj minutah odčitamo rezultat na podlagi spremembe barve. (1)

Okužba sečil je pogost problem ljudi vseh generacij in pomeni vdor mikroorganizmov v sečila, kjer se razmnožijo in povzročijo vnetje. (7) S testnim trakom testa za samotestiranje vnetje sečil se moten, temen in vonjast urin testira in ugotovi prisotnost levkocitov, nitrita ali beljakovin. Samo en pozitiven rezultat zadošča, da gre lahko za vnetje sečil. Vnetje sečil je edini hitri test, ki vsebuje 2 testa. (1)

Blato kot vzorec uporabimo pri testu za samotestiranje za preventivni pregled črevesja. Namen je testiranje blata na prikrito krvavitev. Test za samotestiranje je samoplačniško dostopen vsem ljudjem, tako mlajšim kot tistim, ki želijo več zasebnosti. (1)

Več o testih za samotestiranje Veroval najdete na spletni strani www.veroval.si.


Alergija/intoleranca
Preobčutljivost na gluten

Preobčutljivost na gluten

Hiter test za odkrivanje celiakije.

Alergija/intoleranca
Ugotavljanje alergij

Ugotavljanje alergij

Hitri test za potrjevanje alergije na mačjo dlako, cvetni prah in pršice.

Akutni simptomi
Pomanjkanje železa

Pomanjkanje železa

Hitri test za potrjevanje nizke koncentracije železa.

Akutni simptomi
Vnetje sečil

Vnetje sečil

Hitri test za zaznavanje belih krvničk (levkocitov), nitrita in proteinov.

Preventiva
Preventivni pregled želodca

Preventivni pregled želodca

Hitri test za potrjevanje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori.

Preventiva
Preventivni pregled črevesja

Preventivni pregled črevesja

Hitri test za potrjevanje prikrite krvavitve v blatu.

Preventiva
Holesterol

Holesterol

Hitri test za določanje povišane ravni holesterola.

Urška Kosmač, mag. farm.

Viri:
1. www.veroval.si / 2. www.uradni-list.si/1/content?id=36670 / 3. https://sl.wikipedia.org/wiki/Kri / 4. www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/ minerali/121-zelezo-v-prehrani.html / 5. www.bolezen.si/medicinski-slovar/medicinski-slovar-p/1237-protitelesa / 6. http://zasrce.si/wpcontent/ uploads/uvoz/publikacije/holesterol_mascobe.pdf / 7. www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/vnetje-secil-res-neprijetno-presenecenje/

brezplačni vzorci za inkontinenco

Naročite brezplačni vzorec inkontinenčnih pripomočkov

Naroči vzorec

Poglejte katalog izdelkov

 

Povezava na spletni katalog

Hitro naročilo

Brezplačno pošiljanje po pošti ob nakupu nad 20,00 EUR.

Izpolni povpraševanje

Kontaktirajte nas

PAUL HARTMANN Adriatic d.o.o.
Letališka cesta 3c
1000 Ljubljana