Inkontinenčni dermatitis in razjeda zaradi pritiska: enaki prepoznavni znaki, drugačna obravnava

Oslabljen mehur in posledično nehoteno uhajanje urina, imenujemo urinska inkontinenca. Inkontinenca je težava, ki prizadene kar 13% ljudi, a zgolj dobra četrtina jih obišče zdravnika. Tudi pred prijatelji jim je o tem neprijetno spregovoriti. Še vedno velja za enega izmed tabujev, ki je v začetku enaindvajsetega stoletja močno navzoč. Z urinsko inkontinenco se ne soočajo le ženske po menopavzi, ampak doleti lahko oba spola ne glede na starost. Najpogostejše sta stresna in urgentna inkontinenca, ali kombinacija obeh.

Z izgubo nekaj kapljic urina pri kašljanju, smejanju ali telesni aktivnosti, opisujemo lahko inkontinenco. Gre za stresno inkontinenco, kjer urin uide že zaradi manjše obremenitve. Uhajanje zmerne količline urina, ko spodnje perilo lahko premoči še zunanje oblačilo, je srednja inkontinenca, ko pa je prisotna nezmožnost zadrževanja urina in se mehur v celoti sprazni, gre za težko stopnjo inkontinence. Pri zelo težki inkontinenci je poleg urina, prisotno še uhajanje blata. V domovih za starejše je kar 80% stanovalcev inkontinentnih, zato je pojavnost inkontinenčnega dermatitisa večja.

Za vse oblike inkontinence se ustrezni pripomočki kot so so vložki, plenice ali hlačne plenice z različno vpojnostjo.

Koža je največji človeški organ in skozi življenje ji namenjamo veliko pozornosti. Koža starejših postaja z leti tanjša in regeneracijski procesi se oslabijo. V epidermisu, prvi plasti kože, se zmanjša število slojev poroženelih celic. Upočasni se torej naravno obnavljanje kože. V drugi plasti, dermisu, pride do pomanjkanja kolagena in elastina zaradi česar je zrela koža zgubana, uvela in hrapava. Koža izgubi čvrstost in prožnost. Tudi podkožje se stanjša.

Ob prisotnosti inkontinence in razjede zaradi pritiska pa osebapotrebuje dodatno nego, saj je kožo pri inkontinenci treba zaščititi pred vplivi urina in blata, pri razjedi zaradi pritiska pa je potrebno razbremeniti pritisk. Amoniak iz urina in prebavni encimi iz blata so agresivni do naše kože, saj vplivajo na pH kože. Naravni zaščitni plašč kože ima kisel pH (4.5 – 5.5), amoniak in prebavni encimi pa kožo naalkalita (pH>7). Koža ima lahko alkalen pH tudi takrat, kadar se redno ob menjavi inkontinenčnega pripomočka uporabljata za čiščenje samo voda in milo. Alkalen pH kože lahko oslabi regeneracijske procese.

Inkontinenčni dermatitis(angl. incontinence-associated dermatitis, IAD) pomeni razdraženost kože, ki po daljši izpostavljenosti urinu in blatu vodi v boleče vnetje kože. Navadno se začne z rdečino (eritem), ki žari in srbi. Če vnetje napreduje se lahko pojavijo srbeči in boleči mehurji ali pa razjede kože. Vlažna, topla in rahlo poškodovana koža je idelano razmnoževalno okolje za bakterije in glive. Ti pa lahko povzročijo ne le infekcije na koži, ampak tudi urinarne infekcije. Daljša, kot je izpostavljenost urinu in blatu, večje je tveganje za nastanek IAD.

Najboljša zaščita za preprečevanjeIADje preventivna nega, kar pomeni, da moramo osebi z inkontinenco nameniti še dodatno ustrezno zaščito, kot je le menjanje plenic  in čiščenje kože z vodo. Medicinska kozmetika Menalind je izdelana za občutljivo, starejšo kožo, ki potrebuje ustrezno čiščenje, zaščito in nego.

Postopek nege za zmanjšano pojavnost IAD pri inkontinentni osebi

  1. Najprej uporabimo čistilno peno za nežno čiščenje kože brez uporabe vode s pH 4.5 – 5, ki pomaga ohraniti barierno funkcijo kože in vsebujejo hranilne snovi.
  2. Sledi zaščita kože s transparentno zaščitno kremo, ki vsebuje Nutri Skin kompleks z esencialnimi maščobnimi kislinami, aminokislinami, kreatinom in mandljevim oljem, torej snovmi za krepitev pregradne in regeneracijske funkcije kože.
  3. Zadnji korak je ustrezen inkontinenčni pripomoček MoliForm ali pa MoliCare, ki ohranjajo suho kožo in aktivno ščitijo pred iztekanjem. (8, 10)

Razjedazaradi pritiska je lokalizirana poškodba, pri kateri odmre tkivo zaradi dolgotrajnega stiska kože in podkožja med podlago in kostmi.  Nastanejo najpogosteje na križu in petah, na boku in gležnjih, lahko pa tudi kjerkoli drugje na telesu, odvisno od položaja telesa. Lahko pa se pojavi tudi na komolcih, lopaticah, kolenih. Pri debelih ljudeh lahko nastanejo podobne spremembe v kožnih gubah zadnjice, v dimljah, pod prsmi in na trebuhu. Dolgo vstavljeni katetri in sonde pa povzročijo razjedo v tem organu (nos, grlo, sapnik, požiralnik, sečnica). 

Razdelitev preležanim glede na stopnje:

  • 1 stopnja: rdečina izgine po 15-30 minutah
  • 2.stopnja: rdečina je stalna, mesto je oteklo
  • 3.stopnja: razjeda zajame povrhnjico in usnjico, kaže se odrgnina ali mehur
  • 4.stopnja: razjeda sega do mišic
  • 5.stopnja; razjeda sega do kosti, kit in sklepov

Pritisk je osnovni povzrocitelj preležanin, zato je njegovo zmanjševanje osnovnega pomena pri preprečevanju. S tem ne zmanjšamo pritiska, ampak samo skrajšamo čas njegovega delovanja. Zato uporabljamo različne lege telesa, največkrat lego na hrbtu, levem ali desnem boku in 30-stopinjski bočni položaj. Pritisk razbremenimo tudi, če podlagamo mehke blazine na izpostavljena mesta ali če uporabljamo razbremenilne blazine (antidekubitor) za celo telo. Razbremenilne površine moramo vedno uporabljati skupaj z načrtovanim obračanjem.

Dobra prehranjenost bolnika in tekočinsko ravnovesje je zagotovo eden izmed bistvenih dejavnikov pri preprečevanju preležanin. Pomanjkanje vitaminov, zlasti A, C in E, lahko prispeva k nastanku preležanin. Pri preprečevanju je pomembna tudi zadostna kolicina železa, cinka in fosforja.

Uporaba modernih oblog pri razjedah

Pri razjedi zaradi pritiska se prav tako držimo ustreznih higienskih ukrepov, izvajamo redno razbremenitev delov in pri celjenju rane uporabljamo sodobne obloge.Obloge, ki jih uporabljamo za oskrbo dekubitalne rane, so: prozorni filmi, hidrokoloidi, hidrogeli, alginati, poliuretanske pene in obloge z Ringerjevo raztopino.

Primerna obloga mora imeti naslednje lastnosti: pospešuje vlažno celjenje rane, daje mehanicno in toplotno zaščito, se ne lepi na rano, zmanjšuje bolečino v rani (vlažno okolje), enostavno in neboleče se menja, ne pušča ostankov v rani, dobro vpija izločke, nevtralizira neprijeten vonj in preprečuje okužbo rane.

Za preprečevanje inkontinenčnega dermatitsa uporabljamo medicinsko kozmetiko za občutljivo, starejšo kožo, medtem ko je pri razjedi zaradi pritiska pomembno zmanjševanja pritiska na določenem delu, lahko preprečujemo z razbremenilnimi blazinami ali pa ob pojavu razjed pospešujemo celjenje z sodobnimi oblogami.

Urška Kosmač mag.farm. (www.hartmannplus.si)
Brigita J.Koračin mag.farm. (Lekarna Brod)

brezplačni vzorci za inkontinenco

Naročite brezplačni vzorec inkontinenčnih pripomočkov

Naroči vzorec

Poglejte katalog izdelkov

 

Povezava na spletni katalog

Hitro naročilo

Brezplačno pošiljanje po pošti ob nakupu nad 20,00 EUR.

Izpolni povpraševanje

Kontaktirajte nas

PAUL HARTMANN Adriatic d.o.o.
Letališka cesta 3c
1000 Ljubljana